Flygsimulator del 1

Jag tänker under några delar gå igenom ett av mina stora intressen nämligen flygsimulator. Vad flygsimulator världen har att erbjuda, vad som hänt under åren och hur framtiden ser ut. Detta är perfekt vid perioder när man inte flyger på riktigt, då kan man ge sig ut på annan spännande flygning. Jag tror att det kommer tre artiklar som kommer att innefatta:

  1. Vad finns på marknaden, historiskt och framtiden
  2. Vad flygsimulator kan erbjuda (VFR, IFR etc)
  3. Addons, Scenerys dvs Tillbehör, flygplatser, landområden mm

Alla bilder som visas i denna serie har jag sparat från mina egna flygningar. Bilderna ligger inte i någon speciell ordning utan visas bara för att få en inblick hur FS världen ser ut.

Del 1

Bakgrund:

Microsoft har varit ledande under många decennier (34 år sedan första versionen) vad gäller flyg simulator, länk till att läsa mer om historia ( https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Microsoft_Flight_Simulator ). 2006 släppte Microsoft sista Flight simulator som kallades FSX (Flight simulator V.10). Rykten gick att MS hade lagt ner ”Aces Studio” dvs. teamet som utvecklade Flight simulator. Åren gick och 2012 släppte MS ett omdiskuterat spel som heter Microsoft Flight, notera att ”Simulator” är borttaget i namnet. Det var mer ett spel än en simulator. Många var missnöjda eftersom flight sim entusiaster vill ha en simulator, inte ett spel, det är skillnad.

Microsoft flight var gratis, då ingick Hawaii och 2 st flygplan, sen fanns det möjlighet att utöka genom att köpa till ”addons”. Det blev en flopp och det lades ner.

2014 hände något revolutionerande DTG (Dovetail games) annonserade och släppte FSX SE (FSX Steam Edition), wow, äntligen en uppdatering av FSX. Ja nästan, DTG hade fått tillstånd av Microsoft att rätta upp fel (buggfixar) och optimera FSX (prestanda ökning), det är alltså inte en helt ny version av FSX. Men vilken skillnad mot gamla FSX. FSX SE sälj via Steam

( https://steamcommunity.com/app/314160#scrollTop=0 ) den kostar ca 200 kr och är väl värd att köpa. Man laddar hem steam client och skapar ett konto och köper FSX SE via klienten, funkar riktigt smidigt. Simulatorn laddas hem och installeras direkt på datorn, man behöver alltså inte någon installationsfil, det ligger på ett ”moln” någonstans. Söker man i steam ( http://store.steampowered.com/ )på ”FSX” då får man massor av träffar och kan köpa tillbehör till FSX SE ex andra flygplan, scenery etc. men det går att använda FSX SE med det som följer med som standard. Hela världen ingår och ett antal flygplan och helikoptrar.

Microsoft hade en kommersiell version av Flight simulator parallellt med FSX som hette FSX ESP (Enterprise Simulation Platform) den riktade sig mot den professionella flygmarknaden. Lockheed Martin (LM) tog över ESP versionen och även dom gamla utvecklarna från Aces Studio (dom tidigare utvecklarna av FSX) och döpte den nya simulator plattformen till Prepar3d (P3D). FSX och P3D är kompatibla med varandra och samma tillbehör funkar för det mesta till båda plattformarna.

P3D har senaste två åren accelererat enormt i utveckling och utvecklas kontinuerligt med nya versioner några gånger per år, hel version exempel v2.0 till v3.0 ca två års mellanrum medan decimal versioner släpps flera gånger per år. Det innebär att P3D har dragit om FSX SE ganska rejält. Många flightsim entusiaster börjar gå över mer och mer till P3D ( http://www.prepar3d.com ). P3D står alltså inte stilla utan har en ljus framtid. Denna simulator kostar 60$ för en licens (Academic) och ligger just i skrivandes stund på version 3.4.18. Länk till en youtube video om P3D v3 när den släpptes förra året ( https://www.youtube.com/watch?v=xfz6eTqDPxc ). Köper man en licens så ingår uppdateringar för hela 3.x versionen, det innebär att när version 4 kommer måste man köpa en ny licens. Det går förstås att stanna kvar på version 3.x för den kommer nog att hålla ett bra tag ändå. Men kommer det nytt vill man ju ha nytt också, eller?

X-plane är en annan konkurrent på marknaden och utvecklas av Laminar research ( http://www.x-plane.com ). Det finns en video film på hemsidan att kika på för att se hur v11 kommer att se ut, ser ju rätt bra ut.

X-plane är ett helt annat spår än FSX och P3D, nästan som att jämföra Windows och Linux (Linux är det ett Operativsystem till datorn motsvarande Windows). X-plane kommer med en helt ny version inom kort som heter X-Plane 11. Det kommer nog att bli en riktig höjdare, då början Linuxen bli som Windows, lite mer lättanvänt plus en massa annat förstås. X-Plane 11 kostar ca 60$ och tror den går köpa via ”steam” också. Jag har förhands köpt version 11 och har även den tidigare version 10, men den har jag inte använt för jag tycker användargränssnittet är lite krångligt.

Dovetail games, dom bakom FSX SE, annonserade för ca två år sen att dom håller på att utveckla en ny simulator, DTG Flight simulator (DTG FS).

Den kommer att vara en 64-bitars simulator jmf med FSX , P3D som är 32-bitar. FSX och P3D är i grunden en gammal plattform. X-plane är däremot en 64-bitars simulator. 64-bitar innebär att det går att lägga in fler funktioner, mera och snyggare grafik, hanterar mera minne etc. och simulatorn blir också snabbare. En ”förutgåva” av DTG FS som heter DTG flight school släpptes innan sommaren i år och finns att köpa på steam ( http://store.steampowered.com/app/441920 ) kostar runt 150kr, men dom flesta väntar på den stora utgåvan, kommer troligen någon gång i början nästa år, men allting har en tendens att bli försenat. Många är både nyfiken och tveksamma att DTG kommer att lyckas med DTG FS, men vi får se vad som händer, dom jobbar nog hårt på att lyckas därav förseningarna. Många hoppas också att P3D nästa version 4 kommer att vara 64-bit, vi får se…

Om vi summerar ihop detta så finns det alltså

  • FSX (box-DVD)
  • FSX SE (Steam Edition) – uppdaterad FSX – står sig ett tag till men kommer ej att uppdateras
  • P3D (Prepar3d) har en ljus framtid
  • X-Plane har en ljus framtid
  • DTG FS – kommer säkert att blir bra, håller tummarna

 

Det var allt för denna gång, nästa artikel kommer att handla om innehållet i simulatorn, då lämnar vi bredden och dyker ner djupare i vad Flyg simulatorn kan erbjuda.