Flygsimulator del 3

Flygsimulator del 3

Scandinavian 2425, RWY 24, clear for takeoff.

Då är det dags för sista delen av flygsimulator serien. Denna gång handlar det om tillbehör utöver det som följer med som standard. Det finns en uppsjö av tillbehör, både mjukvara och hårdvara för att öka realismen och även smidigheten att planera och genomföra flygningen. Jag nämnde tidigare att simulatorn innehåller hela jordens flygplatser (nästan iaf) och ett antal flygplan.

Sceneries

Vill man gå ett steg vidare och verkligen se landskapet eller flygplatsen som den ser ut i verkligheten kan man installera sceneries. Det finns hur mycket som helst, båden freeware och payware. Freeware finns ett bra ställe man kan börja på (https://library.avsim.net/), skapa ett konto som är gratis och sök i databasen och ladda hem. Annars finns det payware som är otroligt bra och väl designade, https://orbxdirect.com/ som tillverkar både flygplatser och områden ex norge, england australien mm. En annan stor tillverkare är http://www.aerosoft.com/en/fsxp3d/prepar3d/sceneries/ dom har både flygplan och sceneries.

 

Bilden visar ett default scenery för Malta flygplats

 

Bilden visar payware Alice spring i Australien från Aerosoft

Bilden nedan visar inflygning Melburne och scenery är Orbx, nattbelysning utanför flygplatserna följer med regionerna i detta fall Australien (https://orbxdirect.com/product/au). Det finns också en annan tillverkare av regioner som sträcker sig över större områden och det är Ultimate terrain från Flight1 (http://www.flight1.com/products.asp?product=utxusa). Länken visar UTx USA och längst ner på sidan ser man före och efter vad skillnaden blir, finns både för USA, Europa, Canada, Alaska och Tropical – central amerika.

En annan stor tillverkare för flygplatser i england är http://www.uk2000scenery.com/newsite/

Flygplan

Vad gäller addons för flygplan finns också en mängd att välja på, jag spaltar upp ett antal länkar så är det fritt att gå in och kika på resp sida.

http://www.a2asimulations.com/ – deras core är accusim, där fokuset är realism, ex på motorstart, ett tips, snapsa inte för mycket innan start, då blir den sur, gnugga inte för mycket med startmotorn, då blir det slut ström i batterierna etc.

http://www.carenado.com/CarSite/Portal/index.php – dom har fokus på interiör och exteriör, simuleringen är medium, väldigt många och bra flygplan

http://www.alabeo.com/ – samma som Carenado (systerbolag)

http://www.flight1.com/products.asp?product=f1b200fsx – detta är en väl simulerad Beach king air B200, där man måste följa checklistan för att få igång motorerna och för att allt ska funka som det ska, hög klass på simulering och känsla.

http://majesticsoftware.com/mjc8q400/ – simulering är av väldigt hög klass, dash8 Q400 är deras produkt och kräver att man läser manual och övar mycket, flygplanet är inte lättflyget vilket speglar verkligheten väldigt väl.

https://www.precisionmanuals.com – Boeing 737, 777, 747 är av egen hög klass och går inte jämföra med andra, toppklass, priset också!

http://www.aerosoft.com/en/fsxp3d/prepar3d/aircraft/ – dom säljer även ovannämnda flygplan och har även egna. Airbus A319-321 är av god kvalité, fokus på dagligt användande för en pilot, simulering god och bra mix med realism, priset speglar ju också jmf mot Boeing ovan. Deras Airbus är betydligt billigare och har dom flesta funktioner för normal användande. Dom har också en twin-otter som är riktigt bra, speciellt i Himalaya, eller i papaya nya guinea.

http://milviz.com/flight/ – dom har en bra modellerad Cessna 310R och en Boeing 737-200 som är riktigt speciell att flyga, inte helt enkel.

Övriga produkter

http://hifisimtech.com , Active sky är en väder product som injiserar real world weather I simulatorn. Den läser av metar och låg/hög höjd prognos runt om på klotet och trycker in det i simulatorn. Det går att använda Skyvector.com som hjälpmedel för att på en annan dator kunna följa upp vädret under flygningen. Hifisim har också en produkt som heter cloud art som lägger till riktigt fina och realistiska moln i simulatorn. Produkterna tillsammans lyfter känslan betydligt i simulatorn. Det finns en annan motsvarande tillverkare som heter Rex simulations http://www.rexsimulations.com/index.html som har motsvarande produkter.

Ultimate traffic 2 – AI trafik av real world flights, väldigt trevligt att det finns andra flygplan som man delar luften med och även ser trafiken i radarn. Flight1 är dom som säljer detta http://www.flight1.com/products.asp?product=ut2 det är förresten på gång en ny version som heter ultimate traffic live. Ultimate traffic 2 är en gammal produkt men funkar bra till dom nya plattformarna. Det finns en annan produkt som heter Mytraffic 6 http://secure.simmarket.com/mytraffic-6-fsxfsxsep3d.phtml den är helt OK men jag föredrar Ultimate traffic.

Ezdok – en kamera produkt som gör att man enkelt kan göra egna fasta positioner i och utanför cockpiten och med enkel knapptryckning växla vy. Även effekter för start, landning och turbulens kan man välja att aktivera utefter tycke och smak. http://www.flight1.com/products.asp?product=ezdokcam2

VATSIM – https://www.vatsim.net/ är en fri online ATC system. Man installerar en klient ex. vPilot och använder en knapp på joysticken för att tala med ATC.

EFB – electronic flight bag från Aivla soft (http://www.aivlasoft.com/) är en riktigt bra produkt och hjälpmedel för att följa flygningen under färd och få en grafisk överblick på flygningen, taxa runt på flygplatsen, trafik i området, inflygning mm.

PFPX – Professional flight planner x, är ett avancerat färdplanerings verktyg. Programmet räknar ut rutten med hänsyn till aktuella begränsningar i luftrum, vind, bränsle förväntad vind under flygningen mm. Går sedan att exportera in i flygplanets navigerings system (FMC) i ex Boeing och Airbus (http://www.flightsimsoft.com/pfpx/?p=screenshots)

Hårdvara

När man installerar mycket addons som beskrivet ovan så gäller lagen att desto större dator behöver man. Många av addonsen går att installera på en andra dator och köra via nätverk då frigör man en del resurser från FS datorn ex EFB och väder. Eftersom simulatorn bygger på en gammal kärna så stöds inte dom senaste funktionerna i ex grafikkort och processorerna. Man behöver alltså inte köpa det allra dyraste, men snåla inte på processor och grafikkort. Rekommendation på processor är att köra Intel, på minimum 3,5 Ghz gärna 4 Ghz, 2000-2500kr. Grafikkort Nvidia GTX 1050 med 4GB, funkar också med 2GB men ska man köpa nytt är 4GB rekommendation, kostar runt 1600-1800kr.

Yoke flight system, det är ratt och throttle reglage i ett set, finns på komplett.se kostar runt 1700kr. Pedaler logitech PRO flight rudder på komplett.se för 1600kr. Eller kanske en joystick Logitech X52 med gasreglage och vridbart handtag för sidroder och noshjul för runt 1600kr. Ska man köpa ny dator bör man nästan räkna på runt 10.000kr utan skärm och med en Hårddisk (rekommendation att installera simulatorn på en annan fysisk disk).

Jag begränsar mig till detta, tror det är nog mycket ändå. Det går surfa runt på ovan länkar och hitta mycket mera än jag tagit upp.

Hoppas vi ses i simulatorn världen,

Scandinavian 2425, RWY 01L, clear to land.

***END***